Additional menu

Spieropbouw

Hoe werkt spieropbouw?

Als je spieren op wilt bouwen dien je er rekening mee te houden dat dit een proces is van langere duur. Je zult veel inzet moeten tonen om daadwerkelijk jouw spieren te laten groeien. Daarnaast heb je een behoorlijke portie doorzettingsvermogen en discipline nodig. Heb jij al deze ingrediënten in huis? Dan gaat het je zeker lukken om spiergroei te realiseren!

Daarbij is trainen niet het enige wat je moet doen om spiergroei te realiseren. Je zult ook je voeding aan moeten passen aan jouw persoonlijke doelstellingen. Spieropbouw zie je tegenwoordig zowel terug bij mannen als vrouwen. Gelukkig schelen de adviezen niet veel wat mannen en vrouwen betreft. Het is goed om te weten dat de adviezen die voor mannen gelden ook voor vrouwen gelden als het om krachttraining en spieropbouw draait.

Haalbare doelen stellen met spieropbouw

Onmogelijk doelen opstellen als je wilt dat jouw spieren groter worden werkt alleen maar demotiverend. Natuurlijk willen we allemaal binnen één maand keiharde resultaten zien. Helaas werkt dit in de werkelijkheid net een beetje anders. Zorg ervoor dat jouw doelstellingen realistisch zijn en maak een plan voor aanpak voor jezelf. Mocht je dit nou lastig vinden, kun je altijd de hulp inschakelen van een personal trainer of een coach die jou kan ondersteunen om jouw doelen te halen en ervoor zorgen dat de doelen die je stelt realistisch zijn.

Het belangrijkste is het volhouden van jouw trainingen, een gezonde leefstijl creëren met de juiste voeding en een portie voldoende rust om te herstellen.

Welke sport voor spieropbouw?

Ja, dit lijkt me vrij logisch en is echt een inkoppertje. Met krachttraining kun je de meeste spieren opbouwen. Al draait dit niet alleen louter en alleen om gewichten optillen. Hier zit ook nog een hele gedachte over hoe je dit het beste kunt doen. Je moet dan bijvoorbeeld rekening houden met het gewicht, het aantal sets en het aantal reps. Een jaar lang 5 kilo blijven tillen, levert zoals je je kunt voorstellen niks op. Het draait om de progressie overload. Dit betekent dat je dus je spieren beschadigd (laat scheuren) en ze weer herstellen en hierdoor dus groeien. Let er wel op dat je hier voldoende voedingsstoffen voor nodig hebt. Als je in een calorietekort zit neemt je spiermassa juist af als je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Voeding is de key bij spieropbouw

Je kent deze quote vast wel ' abbs are made in the kitchen' Dit is ook werkelijk waar. 80% van jouw progressie boek je in de keuken met de juiste voeding. Train jij 7 keer per week maar je eet jezelf ook drie keer in de rondte. Dan zullen je spieren groeien maar zullen de resultaten uitblijven vanwege de vet die er op je spieren bijkomt.