Hoewel obesitas ook wel welvaartsziekte nummer een genoemd wordt, is het toch lastig te onderscheiden of obesitas daadwerkelijk een ziekte is. Want wanneer eet je gewoon teveel en wanneer ben je verslaafd aan eten? Ieder pondje gaat door het mondje, wel in de meeste gevallen zal dit zeker het geval zijn. Maar wanneer je verslaafd bent aan voedsel en dan zeer waarschijnlijk de verkeerde voedingsmiddelen, dan kan het bijzonder lastig zijn om dit patroon te doorbreken. Lees hier meer over overgewicht in Nederland.
Verslaving
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat mensen met een BMI van boven de 30 gevoeliger zijn voor het zogenoemde beloningssysteem, jezelf belonen nadat je iets goeds hebt gedaan of iets wat je nooit eerder durfde te doen. Andere verslavingen die gestimuleerd worden hierdoor zijn verslavingen aan verdovende middelen of gokverslavingen. Dit zou dus kunnen zeggen dat lang niet alle mensen die te dik zijn, gewoon maar teveel eten en te weinig bewegen.
Sommige mensen zijn gewoon verslavingsgevoelig en dat kan zowel een drugsverslaving worden als een verslaving aan voedsel. In onze huidige maatschappij kan voeding ook als een drug gezien worden, het is overvloedig aanwezig en de helft van wat er te krijgen is, is ook nog eens slecht voor ons. Dat is hetzelfde als iemand die verslaafd is aan pillen vrij los te laten in een apotheek.
Obesitas als hersenziekte
Mensen met ernstig overgewicht hebben afwijkingen in de anatomie van de hersenen. Dit zou erop kunnen wijzen dat obesitas een neurobiologische conditie is. Het is dus lang niet in alle gevallen dat iemand die te dik is gewoon meer moet bewegen en minder moet eten. De voeding-prikkels die iedereen krijgt, bij iemand met obesitas heel anders binnen komen. Het is dan ook een belangrijke stap dat er gekeken wordt naar de mogelijke verslaving aan voedsel bij mensen met ernstig overgewicht.
Want obesitas is de welvaartsziekte die dodelijk is, en die steeds meer grip krijgt op alles en iedereen om zich heen. Wanneer er gekeken gaat worden naar de cijfers kan er geconcludeerd worden. Dat bijna 40% van de algehele volwassen wereldbevolking overgewicht heeft. Dat houdt in dat deze mensen een BMI heeft tussen 25 en 30. Nog weer eens 13% hiervan heeft obesitas (een BMI hoger dan 30) en als er gekeken wordt naar een periode van 30 jaar, dan zullen deze cijfers vermoedelijk nog weer verdubbelen voor het aantal mensen met obesitas.
Risico’s van overgewicht
Overgewicht is slecht voor je punt. Dat wil echter niet zeggen dat als je een paar kilo te zwaar bent dat je je meteen zorgen moet gaan maken of op een dieet moet gaat. Maar het is wel belangrijk dat je oplet hoe ver je het laat komen. Want wist je dat een vrouw met obesitas (BMI hoger dan 30) maar liefst 40% meer kans heeft om kanker te krijgen? Ernstig overgewicht verhoogt de kans op een heel aantal soorten kanker. Je kunt hierbij denken aan darmkanker, galblaaskanker, alvleesklierkanker, baarmoederhalskanker, nierkanker, slokdarmkanker en aan borstkanker na de overgang.
Hoe het komt dat obesitas het risico op kanker dusdanig verhoogd is nog niet geheel duidelijk. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan maar het zou kunnen komen door de hormonen. Vetcellen produceren hormonen en voornamelijk oestrogeen is er eentje die er bekend om staat kanker te beïnvloeden. Het is belangrijk om op je leefstijl te letten, niet roken, matig met alcohol, gezond eten en een gezond gewicht behouden dragen bij aan een gezond leven en kunnen het risico op kanker verkleinen.