Voor dat je gezond kan gaan eten moet je natuurlijk wel eerst weten welke voeding nou echt gezond is. In dit artikel vind je de top 10 als het om gezonde voeding gaat.
Broccoli
Broccoli bevat een ruime hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Broccoli bevat ook de stof sulforafaan die bacteriedodend werkt en een gunstige werking heeft bij de remming van kanker. De stof wordt ook gevonden in spruitjes.
Citrusvruchten
Citrusvruchten bevatten een grote dosis vitamine C en bioflavonoiden, een krachtige antioxidant die beschermt tegen kanker, hart- en vaatziekten en ontstekingen. Verder zorgt de pectine het cholesterol op peil te houden.
Knoflook
De allicine in knoflook helpt de bloeddruk verlagen en verbetert de bloedsomloop en cholesterolniveau. Bij regelmatig gebruik verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Knoflook werkt ook nog antiviraal en antibacterieel zodat je minder kans hebt op verkoudheden.
Rode peper
Rode peper, chilipeper of cayennepeper bevat veel antioxidanten, die beschermen tegen hart- en vaatziekten en voortijdige veroudering. Bovendien zorgt de stof genaamd capsaicine, die voor de hete, pittige sensatie zorgt. Hierdoor worden de hersenen aangezet tot het aanmaken van endorfinen, een soort natuurlijke pijnstiller, om het brandje te blussen. Wat zorgt voor een prettig gevoel. Verder wordt de maag aangezet tot het produceren van stoffen die helpen tegen maagzweren.
Vette vis
Vis als zalm, makreel, forel, sardines en haring bevatten stoffen die het bloed verdunnen, de bloeddruk verlagen en helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten. De ontstekingsremmende werking helpt bovendien bij gewrichtspijn en pijnlijke menstruaties.
Druiven
Rode en blauwe druiven, meer dan witte, bevatten antioxidanten die krachtiger zijn dan vitamine C en E. Blauwe druiven bevatten ook nog een phytochemical die de verkalking en verstopping van de aderen tegengaat.
Soya
Soja producten zoals tofu, soja saus en tempeh zijn rijk aan phyto-oestrogenen, die beschermen tegen problemen in de menopauze, endometriose, borstkanker en prostaatkanker. Soja beschermt ook tegen hartziekten en osteoporose.
Groene thee
Groene thee maar ook de zwarte thee is rijk aan antioxidanten en verminderen daardoor het risico op sommige vormen van kanker. Men gaat er van uit dat als je meer dan vier koppen drinkt je de kans op een hartaanval met de helft verkleint en de kans op hoge bloeddruk vermindert. Naar de invloed van groene thee op de gezondheid is nog niet alles bekend en wordt nog onderzoek gedaan.
Yogurt of magere kwark
De yoghurtproducten die met melkzuurbacteriƫn worden gemaakt bevatten gezonde stoffen voor een goede werking van maag en darmen. Yoghurt kan ook een positieve werking hebben op de schimmelinfectie Candida albicans, voedselallergie en het immuunsysteem in het algemeen.
Tomaten
Tomaten bevatten krachtige antioxidanten die beschermen tegen hart en vaatziekten en sommige vormen van kanker, in het bijzonder prostaatkanker. Tomaten hebben bovendien een positieve werking op de ogen, in het bijzonder bij het achteruitgaan van het zicht van dichtbij.