Zoals je misschien al eerder gehoord hebt horen ongezouten noten tot een gezond dieet. Maar wat is het nu precies wat noten gezond maakt? Noten hebben een unieke en krachtige combinatie van voedingsstoffen. Ze zitten namelijk barstensvol gezonde vetten, vezels en eiwitten. Dit draagt niet allen bij aan een verminderd hongergevoel gedurende de dag, maar ook aan een gezond hart en het zou je zelfs slimmer kunnen maken.
Antioxidanten, vitamines en mineralen
In aanvulling op de gezonde onverzadigde vetten, bevatten sommige gezonde noten ook omega 3, antioxidanten en diverse vitamines en mineralen. Je haalt het meeste gezondheidsvoordeel uit noten als je een mix van noten toevoegt aan je dieet. Elke noot heeft namelijk weer zijn eigen unieke gezondheidsvoordelen. Het algemene advies is om dagelijks een handjevol noten te nuttigen. Voor volwassenen komt dit neer op ongeveer 25 gram en voor kinderen 15 gram. Maar welke notensoorten behoren nu tot de meest gezonde noten?
Amandelen
Amandelen bevatten van alle noten de meeste calcium, ze zijn ook rijk aan vitamine E en zink. Door het hoge gehalte calcium worden amandelen ook veel gegeten als plantaardig alternatief voor koemelk. De meeste vitamines en mineralen zitten trouwens in de bruine schil van de amandelen, koop dus liever bruine amandelen en niet de witte (deze zijn ontdaan van de schil).
Walnoten
Walnoten lijken niet alleen op hersenen, ze zijn ook daadwerkelijk een boost voor je hersenen. Walnoten hebben een hoog gehalte aan vitamine E en omega 3 vetzuren. Vooral dit laatste is een erg krachtige eigenschap aangezien in het westerse dieet veelal een overschot aan omega 6 en een tekort aan omega 3 vetzuren wordt genuttigd. Het eten van walnoten draagt bij aan het herstellen van deze onbalans. Walnoten smaken trouwens heerlijk in combinatie met magere kwark en blauwe bessen.
Pecannoten
Van alle gezonde noten is de pecannoot de notensoort met de minste koolhydraten, ter illustratie, ze hebben ongeveer 50% minder koolhydraten dan cashewnoten. Pecannoten bevatten een ruime portie vitamine E, mangaan en koper. Ook smaken pecannoten erg lekker, het wordt wel eens het “zoete broertje” van de walnoot genoemd.
Hazelnoten
Hazelnoten bevatten veel vitamine A en B, ook hebben ze een gezonde dosis vezels. Ze staan erom bekend dat ze het goede cholesterol (HDL) verhogen en tegelijkertijd het slechte cholesterol (LDL) verlagen. Naast het feit dat deze noten gezond zijn, zijn ze ook één van de meest duurzame notensoorten. Het groeiproces vergt slechts weinig water en ook kunnen de hazelnoten op vrij arme gronden groeien waar andere gewassen slecht gedijen.
Pistachenoten
Pistachenoten bevatten relatief weinig calorieën en zijn daarentegen wel rijk aan vezels en eiwitten. Als je op je gewicht wilt letten, zijn pistachenoten een aanrader. Naast dat ze relatief laag in calorieën zijn, moet je ze vaak nog eerst uit hun schil halen. Doordat je zo langzamer eet, zul je eerder een verzadigd gevoel hebben en hierdoor minder nuttigen dan een notensoort waar je niet eerst de schil vanaf hoeft te halen.