Stenose is vernauwing van je wervelkanaal. Zenuwen raken dan bekneld en pijn in rug en benen is het gevolg. Dit artikel wil belichten dat mensen met deze aandoening niet alleen pijnklachten gaan ervaren maar dat de aandoening er ook voor zorgt dat vereenzaming toeslaat. Die kan het sociale leven van mensen namelijk ook nog eens sterk beïnvloeden. De vernauwing van het wervelkanaal in de ruggengraat zorgt er namelijk voor dat je krom gaat lopen.
Krom vooruit
Je gaat kromlopen als je stenose hebt. Dat komt omdat je de pijn, de gevoelloosheid, de tintelingen en de zwakte in je benen wilt gaan vermijden. Vooral tijdens het lopen is je rug van nature hol, zodat er nog minder ruimte is in het al vernauwde wervelkanaal. De beknelde zenuwen laten dan extra van zich horen. Loop je nu gebogen (en beetje zoals je ook fietst), dan komt er meer ruimte in je kanaal. Je nu bolle rug zorgt daarvoor. Bij fietsen vinden anderen het gewoon dat je een beetje bol in je zadel zit, maar als voetganger zie je er dan niet echt naar uit. Moet je wel kromlopen, om de pijn van je af te houden, dan ontwikkel je snel een schaamte; wat moeten anderen wel niet van je denken als je er zo bijloopt?
De holle rug verergert het ongemak
Pijn en ongemak zorgen dus voor een kromme loophouding. Maar in het algemeen bewegen mensen minder vrij als ze stenose hebben. Ook gewoon ergens bij mensen staan kan namelijk al pijnklachten veroorzaken. Ook dan heb je je rug namelijk in een holle stand. Veel mensen schamen zich ervoor om ineengedoken tegenover hun gesprekspartner te staan. Dus ontwikkelen stenosepatiënten vermijdgedrag. Lopen, staan en langdurige activiteiten komen in het verdomhoekje. En dat betekent dat ze dan niet langer meedoen aan sociale activiteiten en vereenzamen.
Stenose beperkt je sociale activiteiten
De aandoening heeft dan ook een enorme psychologische werking. Je gaat minder deelnemen aan sociale activiteiten, ook bijvoorbeeld het loopje naar de supermarkt vermindert. Je zelfbeeld gaat er ook min of meer aan. Want je weet hoe je loopt en staat en beseft dat dat er niet naar uitziet. En dat tast je zelfvertrouwen aan en vergroot sociale angst. Door het gemis aan sociale contacten voel je je eenzaam en dat kan weer leiden tot depressie. De algehele levenskwaliteit wordt zo negatief beïnvloed door de aandoening.
Blijf niet alleen zitten met stenose
De aandoening moet dus vanuit klachten overwegingen maar ook vanwege je sociale levenskwaliteit worden behandeld. Je kunt daarvoor bij een arts terecht die je een keur van behandelingsmethoden kan aanreiken. Van licht naar zwaar zijn dat onder andere:
• Fysiotherapie
• Medicatie
• Injecties
• Chirurgie
Alleen al pijnbestrijding helpt om je weer fijn te voelen op straat en bij vrienden thuis. Therapie of counseling kan ook heel nuttig zijn als psychologische ondersteuning. Zo leer je namelijk goed om te gaan met je zelfbeeld, je angsten en depressie. Steun en begrip van je dierbaren werkt ook goed uit. En hulpmiddelen of aanpassingen verbeteren je situatie ook als je stenose hebt. Denk aan wandelstokken, rollators of orthopedische hulpmiddelen. Alles dus, waar je beter door kunt bewegen en je het krom lopen minder opvallend laat zijn.
Interesse naar andere blogs? Klik dan hier.