Crashdiëten is nog steeds hip, want iedereen wil snel resultaat en het liefst met zo weinig mogelijk inspanning. Bij een crash dieet gaat het om snel gewicht verliezen in een extreem korte periode. Hierbij is het uitgangspunt vaak een extreem lage calorie-inname.
Het werkt toch zo’n crash dieet?
Het is niet raar dat veel mensen zich afvragen waarom crash diëten slecht zijn, ze werken toch? Vaak wordt aanzienlijk gewichtsverlies geclaimd binnen slechts een paar dagen tot een paar weken. Er wordt echter nooit verteld dat dat gewichtsverlies slechts tijdelijk is. De eerste kilo’s, die eraf vliegen zijn vaak alleen maar lichaamsvocht. En dat vult zich vanzelf weer direct aan zodra het de kans krijgt.. Lichaamsvocht is ook gewoon essentieel en voorkomt gezondheidsproblemen.
Het principe van afvallen
Afvallen doe je simpelweg als je minder calorieën inneemt per dag dan dat je lichaam per dag verbrandt voor energie. Crash diëten volgen ook dit principe, maar gaan uit van zo’n laag aantal calorieën per dag dat het een soort vorm van uithongering is. Op die manier verlies je niet alleen gewicht, maar ook de benodigde voedingsstoffen en zodra je weer begint met eten neemt je lichaamsgewicht weer snel toe; het zogenaamde jojo-effect.
Wat zijn dan precies de effecten van zo’n crash dieet?
Wat doet zo’n crash dieet dan precies met je lijf? Hieronder vind je de belangrijkste effecten.
Spieren
Tijdens een crash dieet ga je zo laag in calorieën zitten dat naast je vetreserves ook je spiermassa wordt aangesproken om energie uit te halen. Hoe verder je onder je normale energiebehoefte gaat zitten, hoe groter de kans op verlies in spiermassa.
Sportvasten
Zelf heb ik me wel eens schuldig gemaakt aan sportvasten waarin ik gemiddeld 6 kilo per week kwijtraak. Los van het gewichtsverlies moet ik bekennen dat ik na die 10 dagen ook wel veel meer energie heb, maar tijdens het sportvasten krijg je ook voldoende supplementen om je spiermassa op orde te houden en moet je daarnaast ook minimaal een half uur per dag sporten.
Metabolisme
Naast het verliezen van spiermasse zal het lichaam het metabolisme zo laag mogelijk houden. De stofwisseling wordt zo langzaam mogelijk gehouden om spaarzaam om te gaan met ingenomen voeding. Want je lichaam wil wel overleven natuurlijk!
Bij afvallen is het juist van belang dat het metabolisme hoog is waardoor de stofwisseling constant gevoed blijft. Dit stimuleert de verbranding en uiteindelijk het afvallen. Dit betekent dus niet zozeer meer eten, maar juist maaltijden verdelen over kleine porties, dus vaker minder eten.
Vitale organen
Crash diëten zijn gevaarlijk voor je vitale organen; het hart, de lever, de nieren en de hersenen. Om hun dagelijkse werk te kunnen doen zijn deze organen afhankelijk van energie uit vetten en koolhydraten. Een crash dieet zorgt voor te weinig energie voor deze organen en kan enorme gezondheidsproblemen tot gevolg hebben.
Mentaal
Crash diëten zijn zwaar voor je mentale gezondheid. Naast de schreeuw om voedsel worden de meeste mensen door een gebrek aan energie ook niet vrolijker.
Lichaamsvocht
Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en het lichaam heeft daarom ook elke dag veel water nodig. Als je door een crash dieet zo weinig eet, zal je lichaam uiteindelijk ook vocht verliezen. Voeding is namelijk een grote bron van water voor ons lichaam. Crash diëten kunnen dus lijden tot uitdroging.
Botten
Vaak crashdiëten kan lijden tot osteoporose, een aandoening die zorgt dat de botten in het lichaam erg broos worden. Dit is het gevolg van een te lage calciuminname over een lange periode. Veel mensen die een crash dieet gevolgd hebben minder sterke botten, als gevolg van osteoporose.
Haren, huid en nagels
Ook je haar kan te lijden hebben onder een crash dieet, tenminste als je over een langere termijn vaker zo’n dieet volgt. Door een gebrek aan vitamines en mineralen uit voeding worden de haren (net zoals de botten) broos en vallen ze uit. Hetzelfde geldt voor nagels en zelfs de kleur van de huid.
Conclusie
Een crash dieet is niet het antwoord op een gezonde verantwoorde manier van afvallen. Het is gewoon ongezond om te weinig voedingsstoffen in te nemen. En ten tweede leveren crash diëten vaak niet de gewenste doelstelling. Afname in lichaamsgewicht is vrijwel altijd tijdelijk, en tevens vaak met bijeffecten zoals spierverlies.
Een verantwoorde manier van afvallen is gebaseerd op niet te laag onder de dagelijkse caloriebehoefte zitten en zorgen dat de calorieën die men dagelijks binnenkrijgt ook daadwerkelijk voedingswaarde bevatten.