Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Ananas - Waarom gezond?

Dit zoete tropische fruit is zowel bij kinderen als volwassenen erg geliefd. De ananas is familielid van de bromeliafamilie, en het is het enige eetbare fruit van deze familiesoort. …ťn ananas is in feite onderdeel van meerdere individuele bloemen die samen het gehele fruit vormen.

Ananas is na de banaan het meest populaire tropische fruit. Het wekelijks eten van ananas geeft het lichaam aanzienlijke gezondheidsvoordelen.

Volgeladen met vitaminen en mineralen

Het meest overduidelijke voordeel van de ananas is dat ze volgeladen zijn met vitaminen en mineralen. Ananas beschikt over calcium, kalium, vezels en vitamine C. Daarnaast is het tevens erg laag in vet.

Aansterken van de botten

…ťn van de voordelen van ananas is dat het helpt om gezonde botten op te bouwen. Ananas is rijk aan mangaan, een spoormineraal (Een mineraal waar het lichaam maar weinig van nodig heeft). Mangaan is nodig voor het lichaam om bot en bindweefsel aan te maken. Een klein plasic bekertje met ananas voorziet in 73% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan. De voordelen van ananas stimuleren zowel de groei van botten van jonge mensen als het aansterken van botten van oudere mensen.

Goed voor het tandvlees

Het tandvlees houdt onze tanden in plaats en het houdt onze tanden in gezonde staat. Door het eten van ananas versterk je het tandvlees aanzienlijk.

Verminderd risico op Maculaire Degeneratie

Muculaire degeneratie is slijtage aan het netvlies, met als oorzaak het afsterven van 'de kegeltjes', wat lijdt tot verlies in scherpte van het zicht.
Ananas bevat veel beta-caroteen, een anti-oxidant goed voor de ogen en voor het zicht. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van ananas bijdraagt aan een verminderd risico op Maculaire Degeneratie door ouderdom, de hoofdoorzaak van gezichtsverlies bij oudere mensen.

Ontstekingsremmende werking

Bromelia's werken ontstekingsremmend. Regelmatige consumptie van ananas helpt pijnlijke gewrichten te ontlasten als gevolg van osteoartritis. Het helpt de pijn te verlichten. In Duitsland is de bromelia goedgekeurd als medicatie voor het reduceren van zwellingen en ontstekingen.

Onderdrukken van hoesten en verhoudheid

Veel mensen nemen vaak een extra vitamine C pil of drinken een extra glas versgeperste sinaasappelsap wanneer zij verkouden zijn. Echter overwegen weinig mensen om ananas te eten. De voordelen van ananas tijdens een verkoudheid zijn in feite hetzelfde als die van sinaasappels, plus het feit dat het hoesten onderdrukt en slijm laat loskomen.

Bijdrage in de spijsvertering

Het eten van een ring ananas na een maaltijd vermindert gasvorming, een opgezet gevoel, misselijkheid, constipatie (verstoppingen) en de symptomen van een prikkelbare darm (Bowel syndroom). Vers ananassap helpt ook bij het afkomen van wormen.

Onderdrukken bijholteontsteking en bronchitis

Bromelia's zijn hulpzaam in het onderdrukken van luchtwegeninfecties zoals bijholteontstekingen en bronchitis. De bromalia onderdrukt stembandontsteking en maakt slijm los in de neusholten en luchtwegen.

Verminderd risico op bloedproppen

Ananas vermindert het risico op bloedproppen en daardoor tevens het risico op hartproblemen.

Waar moet ik op letten met ananas?

Ananas stopt met rijpen wanneer ze geplukt worden. Kies daarom zorgvuldig een ananas uit, en let erop dat de ananas rijp is. Ananas mag op kamertemperatuur gehouden worden, echter hun houdbaarheidsdatum is snel verstreken, dus wacht niet te lang met het opeten van de ananas. Om de ananas langer dan een dag of twee te bewaren, is het verstandig de ananas goed af te dekken met plasic en in de koelkast te bewaren. Op deze manier kan de ananas ongeveer vijf dagen bewaard worden. Ongegeten ananasstukjes kunnen het beste in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte verpakking. Ze mogen ingevroren worden, al zal dit echter wel de smaak beÔnvloeden.

Conclusie

Door het opnemen van ananas in je wekelijkse voedingsroutine zal je ongetwijfeld bijdragen aan een betere voedingsroutine. Onderzoekers en dokters hebben de effecten van het eten van ananas nauwlettend in de gaten gehouden de afgelopen decennia. Wanneer het fruit betreft, dan gaat dat altijd gemoeid met een hoop positieve aspecten. Je kunt bijna niet misgaan met fruit. Wees bewust van de voordelen van fruit. Onze lichamen hebben iedere dag bepaalde hoeveelheden vitaminen en mineralen nodig. Ananas levert hierin een uitstekende bijdrage.

Meer weten?

Hoeveel mag ik eten?

Kokosnoot - Waarom is het gezond?

Top 8 meest ongezonde voeding

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact