Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

8 voedsel weetjes voor een gezond en mooi lichaam

Collageen

Collageen

In reclames voor gezichtscrŤmes wordt altijd gesproken over collageen, maar wat is dat eigenlijk? Collageen in een eiwit en een natuurlijk bestanddeel van onze huid. Het is verantwoordelijk voor de kracht van je huid, dus hoe meer collageen je hebt, hoe sterker en strakker je huid is. Er zijn vele voedselproducten die rijk zijn aan antioxidanten en ook de aanmaak van collageen in je huid stimuleren. Voor een mooie strakke huid eet je bessen, met name bosbessen, en donkergroene groentes, zoals boerenkool.

Vitamine C

Vitamine C

Vitamine C is van levensbelang voor je gezondheid. Het is een krachtige antioxidant die slechte invloeden van buitenaf, zoals roken en vervuiling, tegengaat. Zo voorkomt de vitamine C dat je er vroegtijdig oud uit gaat zien. Maar je lichaam kan het stofje niet zelf aanmaken, dus je zult het moeten innemen. Sinaasappels worden altijd aangewezen als vitamine C-bommetjes en hoewel ze er veel van bevatten, kun je nog beter broccoli, aardbeien, kiwi's, tomaten en paprika's eten.

Eiwit en omega 3

Eiwit en omega 3

Ook je haar heeft gezonde voeding nodig om er tiptop uit te zien. Droog, breekbaar haar kan het gevolg zijn van slechte eetgewoontes en een tekort aan vitaminen en mineralen. Voedsel met een hoog Omega-3 vetzuurgehalte, zoals vette vis, avocado's en noten, laten je haar weer glansen. Aangezien je haar voor het grootste gedeelte uit proteÔne bestaat, is het logisch dat proteÔnerijke producten je haar versterken. Denk hierbij aan rood vlees, vis, eieren, noten, groente en fruit.

Antioxidanten

Antioxidanten

Maar weinig mensen beseffen hoeveel invloed (on)gezonde eetgewoontes op hun ogen kunnen hebben. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan je ogen verzwakken, waardoor ze eerder beschadigen en vatbaarder zijn voor ernstige aandoeningen, zoals staar. Ook je ogen houd je dus fit met gezond voedsel. Hiervoor zijn antioxidanten, vooral vitamines C, E en A, heel belangrijk. Voor groente en fruit is de vuistregel: hoe donkerder, hoe meer antioxidanten. Voor gezonde ogen eet je dus wortels, spinazie, boerenkool, mango's, amandelen, pinda's en broccoli.

Calcium en zink

Calcium en zink

Ook droge nagels zijn de spiegel van een ongezonde leefstijl. Elke kleur- of textuurverandering van de nagels is een teken van een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen. Vitamines A, B, C en D zorgen allemaal voor gezonde nagels, maar het belangrijkste om binnen te krijgen zijn calcium en zink. Witte vlekjes op je nagels geven een tekort aan calcium aan, dus zou je dan meer zuivelproducten moeten eten, zoals kaas, melk en yoghurt. Maar ook zalm, spinazie, broccoli, amandelen, doperwten en groene bonen zitten bomvol calcium. Om meer zink binnen te krijgen eet je pijnboompitten, oesters (of andere schaaldieren), eieren en ontbijtgranen.

Rauwe producten

Rauwe producten

Voor een goede gezondheid is het ook belangrijk voldoende rauwe producten te eten. Hoewel gekookte groenten en fruit een goede manier zijn om vitaminen en mineralen binnen te krijgen, gaat er ook veel verloren tijdens het koken. Door zulke producten rauw te eten, zorg je dat je alle goede bestanddelen behoudt.

Kleurrijke groenten en fruit

Kleurrijke groenten en fruit

Hoe goed je ook je best doet om gezond te blijven, je lichaam zal altijd negatieve invloeden van buitenaf ondervinden. Luchtvervuiling, meeroken en verkeerd voedsel binnenkrijgen zijn enkele voorbeelden van dit soort aanvallen op je gezondheid. Het beste wapen tegen ziekte en vroegtijdige veroudering zijn de antioxidanten die je vindt in de meeste groenten en fruit, maar ook in rode wijn en pure chocolade. Ook hier geldt weer: hoe donkerder het voedsel, hoe meer antioxidanten. De hoogste gehaltes vind je in frambozen, pruimen, bramen, artisjokken, bosbessen en kidney beans.

Water

Water

Maar het meest krachtige schoonheidsproduct vind je nog altijd in de kraan. Om echt goed te functioneren en je lichaam perfect te verzorgen, mag water niet ontbreken aan je dagelijkse voedingspatroon. Uitdroging kan zorgen voor een schilferige huid, hoofdpijn en een uitgeput gevoel. De aanbevolen hoeveelheid water die je dagelijks zou moeten drinken is 2.5 liter (ongeveer 8 glazen).

Meer weten?

Wat is gebalanceerde voeding?

Alternatieven voor brood

Top 8 meest ongezonde voeding

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact