Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

De glycemische index van koolhydraten

De glycemische index van koolhydraten geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van het product. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Over het algemeen wordt aangeraden producten te eten met een lage glycemische index. Mensen die willen afvallen zullen producten moeten eten met een zo laag mogelijke glycemische index, om de overzetting van koolhydraten naar glucose naar glycogeen naar vet te vermijden.

Glycemische Index Product
10 Ui, knoflook
10 bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc.
15 Tofu/tahoe
15 Knolselderij
15 Verse abrikozen
15 Walnoten, pinda's
20 Soja bonen, gekookt
22 Vruchtenjam zonder suiker
22 Groene linzen
22 Gele en groene spliterwten
22 Kers, pruim, grapefruit
22 Fructose
22 Bittere chocolade (min. 72% cacao)
30 Rauwe wortelen
30 Melkproducten
30 Witte bonen
30 Bruine en gele linzen
30 Kikkererwten
30 Perzik, appel
30 Sperziebonen
30 Soja vermicelli
35 Vijgen, gedroogde abrikozen
35 Chinese mie (van mungoboon)
35 Indiaase wilde mais
35 Wilde rijst
35 Quinoa
35 Sinaasappel, peer
40 Druiven
40 Verse doperwtjes
40 Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)
40 Chinese kleefrijst
40 Biologische appelsap
40 Vers geperst sinaasappelsap
40 Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)
40 Pompernikkel (donker roggebrood)
40 Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood
40 Volkorenpasta (al dente)
40 Bruine bonen
45 Capucijners
45 Spaghetti, al dente
45 Gekookte bulgur
50 Volkoren pasta
50 Bataat, mango
50 Erwtjes uit blik
50 Zilvervlies rijst, basmati rijst
50 Boekweitmeel, boekweitflensjes
50 Bruinbrood verrijkt met extra zemelen
55 Zandgebak
55 Witte pasta, zacht gekookt
60 Verse dadels
60 Griesmeel
60 Langkorrelige geraffineerde rijst
60 Banaan, meloen, lychees
65 Couscous
65 Jus d'orange (industrieel)
65 Rozijnen
65 Bruin brood
65 Aardappels in de schil
65 Rode biet
65 Jam met suiker
70 Candybars
70 Tafelsuiker
70 Wit stokbrood
70 Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)
70 Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap
70 Noedels, ravioli
70 Cola, frisdranken
70 Koekjes
70 Witte rijst
75 Pompoen, watermeloen
80 Tuinbonen (gekookt)
80 Chips
80 Tapioca meel (Cassave)
80 Gedroogde dadels
85 Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst
85 Cornflakes, popcorn
85 Gekookte wortelen
85 Zeer wit brood (hamburger)
85 Honing
85 Druivensap, gedroogde dadels
95 Aardappels uit de oven, frites
95 Gemodificeerd zetmeel
95 Rijstebloem
100 Glucose/dextrose/druivensuiker
103 Dadelstroop
110 Bier

Meer weten?

De beste vetten om mee te braden, koken en bakken

8 tips om zoutinname te verminderen

Een eetdagboek bijhouden

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact