Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Wat is gebalanceerde voeding?

Naast gevarieerde voeding (Zie: Wat is gevarieerde voeding?) is gebalanceerde voeding wellicht net zo belangrijk. Met gebalanceerde voeding bedoel ik de verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten van uw totaalinname per dag.

Wat is een goede voedingsbalans?

Zoals zo veel dingen met betrekking tot sport en dieet is alles afhankelijk van uw doelstelling. Een duurloper zal een heel ander dieet hebben dan een bodybuilder. Niet alleen de balans (verhouding koolhydraat, eiwit en vet) is anders, maar ook de variatie (andere voedingsproducten).

Voor meer spierbelastende sporten zoals bijvoorbeeld bodybuilding, powerlifting, fitness, roeien en sprinten zal het aantal eiwitten hoger liggen. Een balans van koolhydraat : eiwitten : vetten is rond de 50% : 30% : 20% of soms wel 40% : 40% : 20% of nog hoger in eiwit, afhankelijk van competitiedeelname.

Racketsporten en balsporten zullen rond de 40% : 30% : 30% zitten.

Duursporten zitten rond de 60% : 20% : 20%.

Het grote verschil tussen de sporten zit in de belasting. Bij de ene sport wordt meer het cardiovasculaire systeem van het lichaam aangesproken, zoals bij duursporten. Bij andere sporten zoals bodybuilding en krachttraining ligt het accent meer op de spieren. Het herstel van spieren wordt gestimuleerd door een verhoogde eiwitinname.

Over het algemeen is de verhouding koolhydraat:eiwit:vetten 40%:30%:30% een goede.

Hoe bereken ik mijn voedingsbalans?

De meest geschikte manier op te achterhalen wat uw voedingsbalans is, is op een typische dag bijhouden wat u zoals eet die dag.

Dit betekent dat u van alles dat u eet en drinkt bijhoudt hoeveel u eet in grammen. In de calorieŽntabel, of op de voedingswaarde van de verpakking van het product, kunt u vervolgens aflezen hoeveel gram eiwit, vet en koolhydraat u zojuist heeft gegeten. Als u dit van alle producten heeft gedaan kunt u zien wat het totaal aan eiwit, koolhydraat en vet in gram is dat u die dag heeft gegeten. Met de volgende formule berekent u de onderlinge balans:

eiwitpercentage = aantal gram eiwit /(gedeeld door) totaal aantal grammen *(keer) 100

koolhydraatpercentage = aantal gram koolhydraat /(gedeeld door) totaal aantal grammen *(keer) 100

vetpercentage = aantal gram vet /(gedeeld door) totaal aantal grammen *(keer) 100

Excel is een uitstekend programma om uw gegevens in op te slaan.

U kunt hier mijn opzet gebruiken om uw gegevens in te vullen. De formule berekent automatisch de voedingsbalans.

Meer weten?

Ananas - Waarom gezond?

Top 8 meest ongezonde voeding

Hoeveel mag ik eten?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact