Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Is koolzuurhoudend water zoals spa rood slecht voor je?

Al sinds lange tijd drink ik water om aan mijn dagelijkse aanbevolen vochtinname te komen. De reden hiervoor was altijd simpel: Als sporter wil je dat iedere calorie voedingswaarde toevoegt. Hoe meer ‘lege calorieŽn’ je dus tot je neemt, hoe minder calorieŽn er overblijven om dit te doen. Dranken bevatten vaak veel lege calorieŽn; frisdranken, fruitsappen uit pak, alcoholische dranken, etc. Ze bevatten ofwel toegevoegde suikers of alcohol, welke stevig aantikken in de dagelijkse calorie inname.

Water bevat geen calorieŽn, dus het doet optimaal wat het moet doen ; hydrateren, je (sneller) een voller, verzadigd gevoel geven zodat je vooral tijdens afvallen makkelijker minder kunt eten omdat het hongergevoel minder sterk is, en het verlagen van de kans op verstoppingen (constipatie). Meer voordelen van water drinken zijn in het artikel ‘Waarom water drinken? ‘ te lezen.
Naast het afwisselen van water met thee heb ik spa rood ‘leren’ drinken. Een verfrissende afwisseling op mineraal- en kraanwater. Maar is koolzuurhoudend water zoals spa rood net zo gezond voor je als mineraal- en kraanwater?

Onttrekt koolzuurhoudend water calcium uit je botten?

Frisdrankconsumptie, met name cola, is gelinkt aan een lagere botmineraaldichtheid. Toch is het duidelijk dat dit niets te maken heeft met het koolzuur in de cola zelf. Onderzoekers hebben een groep vrouwen voor 8 weken lang dagelijks 1 liter normaal water zonder koolzuur later drinken, en een andere groep vrouwen voor 8 weken lang dagelijks 1 liter koolzuurhoudend water. Na 8 weken konden de onderzoekers geen verschillen zien in botomzetting.

De reden dat mensen die veel frisdranken drinken zwakkere botten hebben is voornamelijk het gevolg van een lagere calciuminname (omdat ze veel frisdrank drinken), niet omdat frisdrank calcium onttrekt uit de botten.

Is koolzuurhoudend water slecht voor je tanden?

Wanneer koolstofdioxide opgelost is in water dan vormt dit kleine hoeveelheden koolzuur. De zuurtegraad van het water gaat hierdoor iets omhoog. Echter, wanneer onderzoekers menselijke tanden in verschillende mineraal- en koolzuurhoudende waters lieten rusten kwamen ze tot de conclusie dat geen van de waters schadelijk waren voor de tanden. Het meeste water, zelfs kraanwater, bevat kleine hoeveelheden calcium en andere mineralen. Deze mineralen bufferen het effect van het koolzuur en beschermen het tandglazuur.

Dit is echter niet het geval bij frisdranken. De smaakstoffen maken frisdranken aanzienlijk zuurder en dragen wel degelijk bij aan tanderosie. Frisdranken zoals Cola en Pepsi zijn helemaal zuurrijk en dragen absoluut bij aan tanderosie. Een onderzoek met tanden die voor een aantal dagen in cola hadden gelegen waren voor een groot deel helemaal verdwenen.
Het drinken van kraanwater, mineraalwater of koolzuurhoudend water tasten het tandglazuur echter niet aan.

Is koolzuurhoudend water zoals spa rood slecht voor de keel en de maag?

Het drinken van koolzuurhoudend water kan je later boeren. Buiten dat is boeren goed om een maag die overstuur is te kalmeren. Onderzoekers hebben een grote groep mensen met chronische spijsverteringsklachten opgesplitst in tweeŽn waarbij de ene groep iedere dag anderhalve liter met koolzuurhoudend water dronk, en de andere groep iedere dag anderhalve liter normaal water. De groep die koolzuurhoudend water dronk ervoer na twee weken aanzienlijk minder last te hebben van hun spijsvertering. De andere groep ervoer geen verbetering.

Voor mensen die last hebben van opkomend maagzuur wordt vaak echter wel aangeraden om koolzuurhoudende dranken, inclusief koolzuurhoudend water, te vermijden.

Conclusie

Hoewel frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken vaak geassocieerd worden met negatieve effecten, is koolzuur op zichzelf niet schadelijk. Het drinken van koolzuurhoudende dranken heeft dezelfde voordelen als het drinken van normaal water. Afhankelijk van de bron van het water, zorgen de mineralen voor het aansterken van de botten en tanden.

Voor meer voordelen van het drinken van water, lees het artikel over de voordelen van water.

Meer weten?

Wat is gevarieerde voeding?

8 tips om zoutinname te verminderen

Wanneer wat eten?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact