Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Ongezonde voeding waarvan je denkt dat het gezond is

Dit artikel helpt je bewust te worden van welke voeding ongezond is waarvan je in eerste instantie dacht dat het gezond was.

Witte pasta

Wat je eigenlijk eet is puur witte bloem met water en eieren. Geweldig om je energiepeil kort voor een intensieve training op te krikken, maar wat voedingswaarde betreft geeft (witte) pasta weinig toegevoegde waarde; geen mineralen, geen vitaminen en geen vezels. Je eet eigenlijk een bord lege calorieŽn.

Wit brood

Simpel gezegd kun je hetzelfde zeggen over wit brood als over witte pasta. Goed voor snelle energie, maar weinig toegevoegde waarde. Als je voor pasta of brood gaat, kies dan altijd voor de grovere volkoren varianten. Deze beschikken in ieder geval nog over vezels waardoor de opnametijd vertraagt en dus de bloedsuikerspiegel minder piekt en daalt. Veel meergranenbrood heeft ook zaden en pitten zoals zonnebloem of pompoenpitten. Deze beschikken over gezonde vetten en geven dus tal van voedingswaardevoordelen.

Light frisdranken

In het artikel over light frisdranken ga ik er al op in. Deze vaak door aspartaam aangezoete dranken zijn misschien nog wel slechter dan de normale varianten die aangezoet worden door suiker.

Sojasaus

Sojasaus heeft ontzettend hoge zoutwaardes. Puur zout heeft ongeveer 40% natrium, sojasaus heeft ongeveer 5% natrium. Wil je gezonde sojaproducten eten, ga dan af en toe voor (magere) sojamelk of sojayoghurt.

Gezouten pinda's

Noten en pinda's zelf zijn ontzettend gezond wanneer gegeten wordt met mate; een handje per dag. Het probleem is alleen dat veel mensen de gezouten variant kiezen, of gaan voor suiker- of chocoladepinda's. Een handje noten tikt zo al flink aan in extra ongezonde (lege) calorieŽn.

Fruitsappen

Zoals ik al eerder in een artikel vermeld heb over fruitsappen uit de supermarkt zijn deze sappen vaak ontdaan van hun natuurlijke fruitvezels en volgepompt met suikers om aan te zoeten.
Wil je graag fruitsap drinken, pers dan lekker zelf je eigen sinaasappels of andere fruitsoorten of drink water met een beetje citroensap erbij.

Ketchup

Een eetlepel ketchup is eigenlijk een eetlepel suiker met zout. Minder zout wel dan suiker, maar over het algemeen geldt dat we al zo veel zout binnenkrijgen door andere voedingsproducten dat we extra zout zo veel mogelijk zouden moeten vermijden.

Het idee dat ketchup een variant van tomaten is en daarom net zo gezond als tomaten is, is een fabeltje. Wil je dus gezond bezig zijn, eet dan gewoon een tomaat.

Soeppakjes

Iedereen kent ze wel, de bekende soeppakjes. Lekker makkelijk, lekker snel. Maar ook lekker zout, vol conserveringsmiddelen en verder weinig van toegevoegde waarde voor de gezondheid. Wil je gezonde soep, maak dan lekker je eigen soep met extra veel verse groenten. Het kost wat tijd, maar laten we eerlijk zijn, wat is nou lekkerder?

Meer weten?

Hoeveel mag ik eten?

Een eetdagboek bijhouden

Hoe vaak eten per dag?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact