Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

De voedingsschema's van sport-en-dieet

Iedere diŽtist of voedingsdeskundige, of hoe je ze ook maar wilt noemen, heeft een beetje zijn eigen methodes en soms overtuigingen over hoe men zou moeten eten of afvallen. Er zijn bepaalde factoren waarmee ik altijd rekening moet houden, maar de basis is voor mij altijd hetzelfde: Een gezonde voedingsroutine.
Je kunt niet iedereen hetzelfde voedingsschema geven, als het zo makkelijk geweest zou zijn, dan zou iedereen ondertussen geholpen zijn. De reden dat sport-en-dieet interessant is, is dat er no-nonsense tips en richtlijnen gegeven worden, in combinatie met een stukje persoonlijk advies. Dit garandeert niet dat je je doel zult bereiken, dat geef ik toe, maar het kan je in ieder geval de goede richting insturen.

Bij ieder persoon die hier zijn voedingsschema plaatst moet ik een aantal dingen in kaart brengen: Hoe ver is de huidige voedingsroutine afwijkend van een voor hem /haar gezonde/ideale voedingsroutine? Zou de persoon in staat zijn deze overstap te maken? Zo ja, hoeveel tijd heeft deze persoon daarvoor nodig ongeveer? Is deze persoon in staat om vervolgens eventueel minder te gaan eten (in kcal). In andere woorden, wat is zijn/haar bereidheid, motivatie en doorzettingsvermogen?
Het is totaal onrealistisch om voor iedereen uit te gaan dat hij/zij de ideale lijn kan bewandelen. Als dat zo was, dan zouden veel mensen niet hoeven af te vallen. Mensen zijn niet dom, zoals veel websites en reclamespotjes ons soms willen laten geloven. Er komt vaak zo veel meer bijkijken dan: "Gewoon minder eten". Achter ieder persoon zit vaak een hele psychologisch achtergrond, waarom deze persoon in situatie A zit, en naar situatie B wilt gaan.

Verandering vindt pas plaats wanneer er een stabiele tot redelijk stabiele psychologische basis is. Mensen zijn geen machines, en mensen doorbreken gewoontes lastig. Laat staan wanneer we te maken hebben met obsessies of verslavingen of een mentale dip of periode van tegenslag.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat niet alles afhankelijk is van een goed voedingsschema. Een goed voedingsschema opzetten is maar een klein deel van een proces dat iemand kan helpen zijn doel te bereiken.

Meer weten?

Traplopen nog nooit zo leuk geweest

's Werelds zwaarste hindernisbanen

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact