Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Diabetes en sport

Diabetes, of zoals in de volksmond suikerziekte, komt veel voor in Nederland. Er zijn veel verschillende typen diabetes. De meest voorkomende typen zijn type 1 en type 2. Type 2 wordt ook wel de ouderdomsdiabetes genoemd. Er wordt te weinig insuline aangemaakt, en tevens is er een ongevoeligheid voor insuline. Overgewicht, weinig beweging en ergelijkheid zijn de grote oorzaken van dit type diabetes. Bij type 1 wordt helemaal geen insuline meer aangemaakt. Dit type wordt ook wel jeugddiabetes genoemd. Vaak wordt dit type diabetes al op jonge leeftijd geconstateerd.

Naar schatting hebben ongeveer 600.000 mensen in Nederland een vorm van diabetes. Waarvan 1 op 10 van alle diabetici type 1 heeft, circa 60.000 mensen.

Oorzaak van diabetes

Glucose in onze voeding die opgenomen wordt door ons lichaam komt via de spijsvertering terecht in onze bloedbanen. Hierdoor stijgt de zogenaamde
bloedsuikerspiegel. De energie waar onze spieren op werken is glycogeen. Glucose kan worden
omgezet naar glycogeen. Dit gebeurt door middel van insuline. Een hormoon
dat aangemaakt wordt in de alvleesklier. Wanneer de glucosewaarden in ons
bloed stijgen, dan krijgt de alvleesklier het commando om insuline aan te
maken. Om precies te zijn door de beta-cellen van de eilandjes van
Langerhands van de alvleesklier. Het probleem van mensen met suikerziekte (diabetes type 1) is dat deze beta-cellen afgestorven zijn. De alvleesklier maakt dus geen insuline meer aan, en daarom moet men zelfstandig insuline in het bloed
injecteren om glucose weer om te kunnen laten zetten naar glycogeen.

Het afsterven van de beta-cellen in de alvleesklier kan gevolg zijn van
verschillende oorzaken. Genetische erfelijkheid, stress, ouderdom of
overgewicht.

Sporten met diabetes

Ook voor mensen met diabetes is sporten gezond. Een betere cardiovasculaire gesteldheid zorgt ervoor dat de insuline (aangemaakt door alvleesklier of gŽÔnjecteerd) beter opgenomen wordt in het bloed. Hierdoor zakken de glucosewaarden beter en kan er effectiever en efficiŽnter glycogeen aangemaakt worden. De energie voor onze spieren. Een betere gevoeligheid voor insuline door een betere opname van insuline in het bloed zorgt ervoor dat er minder insuline genomen hoeft te worden. Dit kan resulteren tot een vermindering van wel 40%.

Belangrijk is daarom de glucosewaarden van het bloed regelmatig te meten, zodat een goed inzicht genomen kan worden van de effecten van sporten op de bloedsuikerspiegel.

Kans op diabetes

Net als diabetes type 1 is diabetes type 2 erfelijk. Wanneer diabetes type 2 eenmaal in de familitie zit dan bestaat de kans dat dit doorgegeven of overgenomen wordt.

De kans op herhaling is in de volgende tabel weergegeven:

Kans op diabetes type 2
Als broer of zus diabetes heeft15 - 20%
Als vader of moeder het heeft10 - 20%
Als beide ouders diabetes hebben40%
Als neef of nicht het heeft6 - 10%
Bij eeneiige tweelingen70 - 90%


Factoren zoals een gezonde sport- en voedingsroutine spelen dus een belangrijke factor om diabetes helpen te voorkomen.

Om voor u persoonlijk te bepalen wat de risico's zijn op diabetes kunt u onderstaande Nationale Diabetes Erfelijkheidstest doen.

Meer weten?

Wat is mijn vetpercentage?

Wat is mijn lichaamsbouw?

Wat is supercompensatie?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact