Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Wat is mijn vetpercentage?

Het gezonde vetpercentage van de mannen en vrouwen verschilt nogal. Vrouwen hebben over het algemeen een hoger vetpercentage dan mannen. Het verschil in vetpercentage is dus afhankelijk van geslacht, maar ook van de lichaamsbouw, of lichaamstype (Zie: Wat is mijn lichaamsbouw?). Het vetpercentage van de man is lager omdat de man van oorsprong afstamt van de jager, en daardoor meer spiermassa heeft. Met meer spiermassa verbruik je sneller energie waardoor vetopslag minder snel plaatsvindt. Meer spiermassa brengt ook het percentage vet omlaag, omdat de man daardoor meer 'vetvrije massa' (VVM) heeft. De vrouw heeft van nature een hoger vetpercentage omdat het bij het lichaam rekening gehouden is met het baren van kinderen.

Wat is een gezond vetpercentage?

En gezond vetpercentage voor de mannen ligt rond de 15%, met daarin een schommeling van 5% naar boven en beneden. Een gezond vetpercentage voor de vrouwen ligt op 25%, met daarin een schommeling van 7% naar boven en beneden. Sportieve mannen en vrouwen die meermaals in de week sporten zullen vaak lager zitten in vetpercentage, wat hun snelheid, beweegbaarheid en uithoudingsvermogen ten goede komt.

Wat is mijn vetpercentage?

Er zijn diverse weegschalen die uw vetpercentage zouden kunnen weten. U geeft uw leeftijd en lengte op, en aan de hand van uw gewicht rekent de weegschaal uw vetpercentage uit. Dit is echter complete onzin, want de weegschaal kan nooit weten wat uw vetvrije massa (VVM) is. Deze varieert per persoon. Hoogst waarschijnlijk rekent de weegschaal uw vetpercentage uit aan de hand van uw body mass index (BMI) (Zie: Wat is body mass index?).

De beste methode voor het berekenen van uw vetpercentage is aan de hand van een huidplooimeter. Lichaamsvet wordt onder de huid opgeslagen. De huidplooimeter meet de dikte van de huid en het onderliggende vet op verschillende plaatsen van het lichaam. Via een berekening kan zo op de tiende nauwkeurig een meting getrokken worden van uw vetpercentage.

U kunt uw vetpercentage laten meten bij de meeste sportscholen, fitnesscentra of fysiotherapeuten.

Meer weten?

Wat is supercompensatie?

Lactose intolerantie

Wat is glycogeen?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact