Het laag glycemische index'dieet'
14 jan 2010 - 21:57 - S. Stienstra
Veel van mijn adviezen aan mensen die hun voedingschema, dieet of voedingsroutine plaatsen raad ik aan producten te eten met een lage glycemische index. Maar wat is glycemische index precies, wat zijn de voordelen en wat moet ik daarvoor eten? |
Wat is de glycemische index?
De reden dat dieet tussen aanhalingstekens staat in de titel van het artikel is dat het meer een eetroutine is dan een dieet. Het glycemische indexdieet is oorspronkelijk ontworpen als een hulpmiddel om diabetici te helpen om hun bloedsuikerspiegel te controleren. De glycemische index heeft zich later echter een weg gevonden in diëten met als doel afvallen. Tegenwoordig is de glycemische index de basis voor veel populaire diëten, zoals het South Beach dieet en het Zone dieet. |
Het GI-'dieet'
Het GI-'dieet', echter zie ik het liever als onderdeel van een gezonde voedingsroutine, is minder strikt dan de meeste diëten waarbij calorieën geteld worden, koolhydraten of vetten geschrapt worden, of waarbij je praktisch in hongerstaking gaat. Bij het laatstgenoemde kijkt men in feite alleen naar de kwantiteit. Bij de glycemische index wordt meer naar de kwaliteit van de producten gekeken. Hoe lager de glycemische indexwaarde van het koolhydraat, hoe beter het product. In feite zal je helemaal geen honger ervaren op deze manier, aangezien de producten met lage glycemische index juist langdurige energie en langzame spijsvertering stimuleren. In tegenstelling tot echte diëten bestaan er dus niet echt verboden producten. De sleutel is zorgen dat je voornamelijke producten eet met lage glycemische index. Afwijkingen naar af en toe eens een product met hogere glycemische index is daarbij toegestaan. Zolang je maar aan de goede kant van de verhouding zit. |
Wat moet ik eten?
Er is niet echt een ingewikkelde techniek met wiskundige formules om te bepalen wat je moet eten. De routine schrijft voor dat je simpelweg zo veel mogelijk producten moet eten met lage glycemische index. Een lijst van deze producten is hier te vinden. Over het algemeen kun je deze richtlijnen aanhouden: |
Wat moet ik niet eten?
Een combinatie van maaltijden hoog in vet en hoog in koolhydraten met een hoge glycemische index is niet gezond. Zorg dat je deze maaltijden slechts in uitzondering eet. Voorbeelden zijn ijs, friet, hamburgers, donuts, croissants en chips. Hoewel vetten wel een lage glycemische index hebben en langzaam afgebroken worden door de spijsvertering is het onverstandig onbeperkt veel vetten te eten. Vetten tikken in calorieën snel aan. Aangeraden wordt dan ook om calorieën in vetten te beperken tot 20% van onze totale energiebehoefte per dag. De keuze gaat dan uit naar een variatie van onverzadigde en verzadigde vetten, waarbij transvetten zo veel mogelijk vermeden zouden moeten worden. |
De voordelen van producten met lage GI
• Verminderde opslag van lichaamsvet |
Meer weten?
Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact