Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Wat is mijn lichaamsbouw?

Het menselijk lichaam kent drie soorten lichaamstypen die uw lichaamsbouw bepalen. Vaak bent u echter niet het ťťn of het ander, maar bent u voor een bepaald gedeelte het ťťn, en voor de rest het ander. Het komt echter wel voor dat personen puur ťťn lichaamstype hebben. Ieder lichaamstype prefereert een bepaald soort sport of prestatie.

Ectomorph

Onder de varianten van dit lichaamstypen vallen lange afstandslopers. Hun smalle frame en pezige structuur zorgen ervoor dat zij vaak een lage body-mass-index hebben. (zie: Wat is body mass index?) Over het algemeen heb ik ervaren dat dit sportieve types kunnen zijn, dit uiteraard afhankelijk van hun motivatie. Ik val zelf ook onder dit lichaamstype. Ectomorphen hebben een hoog metabolisme, een hoge stofwisseling. Het lichaam reageert vaak snel op activiteit, en een warming up hoeft vaak niet lang te duren. Dit in tegenstelling tot de andere twee lichaamstypen.

Mesomorph

Dit lichaamstype is breedgeschouderd en heeft van nature een grote hoeveelheid spiermassa aan het skelet hangen. De skeletstructuur is zwaarder dan die van de ectomorph om deze spiermassa te kunnen ondersteunen. Door de hogere mate van spiermassa zullen ook deze figuren vaak een hoog metabolisme hebben. Spieren vragen immers om veel energie, waardoor de motor van dit lichaamstype bij beweging goed moet draaien. Men treft bodybuilders en turners aan bij dit lichaamstype. Bij iedere sport waar spiermassa en -kracht tot zijn recht komt zal dit lichaamstype gevonden worden. Een ectomorph van 1m 80 kan soms jaren in de sportschool om 80 kg te wegen, waar vaak het startgewicht van een mesomorph al rond dit lichaamsgewicht schommelt. Van duursporten moeten zij het echter minder hebben, daar zij zijn simpelweg te zwaar voor gebouwd.

Endomorph

De endomorph heeft van nature een lage stofwisseling waardoor zij moeite hebben om hun verbranding op gang te laten komen. Niet-sporters onder dit lichaamstype hebben vaak een hoog verpercentage (Zie: Wat is mijn vetpercentage?). Hun lichaamsgewicht net als de mesomorph hoger dan gemiddeld, maar dit komt in tegenstellign tot de mesomorph door hun vetpercentage, en niet door hun aanwezige spiermassa. …ťn of meer wekelijkse sportdagen voor dit type kan voor de endomorph geen kwaad.

Meer weten?

Wat is body mass index?

Diabetes en sport

Wat is mijn vetpercentage?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact