Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Top 8 meest ongezonde dranken

Na het opstellen van de lijst van meest ongezonde voeding wil ik dit artikel wijden aan de meest ongezonde dranken.

De meest ongezonde dranken worden door veel mensen op dagelijkse basis gedronken. Hopelijk spoort deze lijst mensen aan om tweemaal te denken voordat ze deze dranken opnemen in hun dagelijkse routine.

8. Niet-organische melk

Hiermee wordt niet de organische melk bedoelt. Het verschil zit hem in de manier waarop de dieren die de melk produceren behandeld worden. Koeien, van niet-organische melk, krijgen genetisch gemodificeerd voedsel. Er zijn weinig tot geen studies die aantonen wat de lange termijn gevolgen hiervan zijn. Tevens krijgen dezelfde koeien antibiotica en groeihormonen. Deze komen ook in de melk die wij drinken, waardoor je een verhoogd risico op antibiotica-resistentie en metabolismestoornissen kunt oplopen. Organische melk bevat meer dan 50% meer omega 3 vetten. Omega 3 verkleint de kans op hartziekten en ontstekingen. Organische melk is eveneens hoger in vitamines (a en e) en antioxidanten.

Veel mensen zijn allergisch voor melk of bestandsdelen van melk, wat onder andere kan zorgen voor problemen met de stoelgang. Een alternatief is soyamelk of geitenmelk.

7. Fruitsappen betaande uit fruitconcentraten

Hier moet je denken aan de (kleine) pakken sinaasappelsap, appelsap, etc. die in de supermarkt gevonden kunnen worden. Veel ouders geven deze pakjes mee aan hun kinderen omdat ze denken dat het een gezond alternatief is op bijvoorbeeld frisdrank. Ze weten echter niet dat deze pakjes vaak boordevol toegevoegde suikers zitten, met name glucose-fructosestroop. Het gebrek aan vezels, de matige aanwezigheid van vitamines en de grote lading suiker maken deze kinderdrank absoluut geen kindvriendelijke drank.

6. Koffie

Veel mensen drinken koffie. Mensen die veel koffie drinken met melk en suiker of cappuccino, drinken als het ware maaltijdvervangers aan calorieŽn. Deze calorieŽn zijn met name suiker en voegen daarom geen enkele meerwaarde toe wat betreft voedingswaarde. Tevens zorgt de cafeÔne voor uitdroging.

5. Sportdranken

Net als de fruitsappen zitten deze sportdranken boordevol suikers. Fruitsappen hebben voornamelijk nog de natuurlijke vitamines, sportdranken hebben synthetische vitamines. Er zijn tal van onderzoeken waar de natuurlijke vitamines onderzocht zijn naast de synthetische vitamines, om te achterhalen welke beter zijn. De antwoorden verschillen vaak per onderzoek. Het nuttigen van sportdranken wordt ook vaak overdreven. Bij iedere kleine inspanning wilt men het lichaam voorzien van suiker om glycogeenvoorraden (energievoorraden) aan te vullen in de spieren. Sportdranken bestaan voornamelijk uit glucose-fructosestroop. Fructose is verre van ideaal om om te zetten in glycogeen en vervolgens in de spieren op te slaan. Fructose wordt net als alcohol gemetaboliseerd via de lever en vervolgens deels als vet opgeslagen. Een deel van de fructose wordt omgezet naar glucose, welke wel als glycogeen kan dienen in de spieren. Het punt is dat deze glucose-fructosestroop rijke dranken verre van geschikt zijn voor sporters om hun energie snel te herbevoorraden. Het wordt daarom ook niet door topsporters gedronken, maar grotendeels door kinderen, wat mede oorzaak is aan de alsmaar stijgende obesitas bij kinderen.

Het aanvullen van snelle energie tijdens het sporten wordt overdreven aangezien glycogeenvoorraden pas leeg beginnen te raken na minimaal een uur tot anderhalf uur intensief sporten (in normale status). Een uurtje in de sportschool is voor veel mensen dus geen reden om suiker te hoeven drinken. Zij kunnen beter water drinken. Daarnaast kan ik aanraden om voor het sporten goed glycogeen geladen te hebben door in plaats van snelle suikers langzaam verteerbare koolhydraten te eten met een lage glycemische index.

4. Sterke drank

Bijvoorbeeld wodka en whisky. Deze hoog aan alcohol uitdrogende dranken zijn als het ware een gif voor het lichaam. Het lichaam ziet alcohol als gif, en behandelt alcohol daarom ook als gif. Net als fructose wordt een deel opgeslagen als vet via de lever. Vandaar dat overmatig alcoholdrinkers vaak bierbuiken hebben. Het nuttigen van alcohol vraagt veel vitamine b van je lichaam waardoor bij gebrek aan aanvulling men vaak een futloos gevoel krijgt, de kater; energieloos. Bier doet uiteraard hetzelfde, alleen minder agressief dan sterke dranken.

3. Cocktaildrankjes

Hoog in suiker, hoog in alcohol. Dubbelop ongezond dus. …ťn cocktaildrankje bevat soms wel 14 theelepels aan suiker, met een totaal aan 700 kcal. De nadelen van de vorige dranken gelden dus allemaal voor deze ongezonde drank. Wees voorzichtig dus met het nuttigen van deze drankjes. Beperk je tot vakanties of uitzonderlijke uitstapjes, want ťťn drankje staat gelijk aan een grote maaltijd aan calorieŽn zonder de voedingswaarde.

2. Energiedranken

Deze dranken beschikken over meer dan tweemaal de hoeveelheid cafeÔne van cola. Ze zijn volgeladen met suiker en stimuleren uitdroging. Ik zie soms mensen energiedrankjes drinken tijdens het sporten. Dit is erg onwijs, aangezien deze drank juist uitdroging veroorzaakt in plaats van hydratatie. De grote hoeveelheid cafeÔne maakt deze dranken als het waren een gif. De symptonen van overmatig gebruik zijn hoofdpijn, slapeloosheid, spierirritaties, nerveusheid, lichtgevoeligheid, opgewondenheid, manische depressie, verkeerd beoordelingsvermogen, desoriŽntatie, delusies, hallucinaties, psychoses, hartritmestoornissen en zelfs de dood. De gemiddeld dodelijke dosis voor een mens bedraagt 10 gram.

1. Frisdranken

Door ondezoek aangetoond de meest bijdragende drank aan overgewicht. Frisdranken stimlueren het honger- en dorstgevoel door de grote hoeveelheden suiker en zout. Daarnaast beschikken enkele van deze frisdranken, met name cola, over cafeÔne, welke deze symptonen versterkt.

Het nuttigen van deze dranken op basis van gelegenheid zal weinig effect hebben op je gezondheid. Helaas drinken veel mensen deze dranken dagelijks. Vaak zelfs nog meerdere van deze dranken.

Afvallen en een gezond lichaam begint met het stoppen of in ieder geval matigen van drinken van deze dranken. Deze dranken horen niet thuis in een gezonde voedingsroutine, welke de basis is om af te vallen en op een gezond lichaamsgewicht te blijven.

Wat moet ik dan wel drinken?

Veel mensen weten het antwoord op deze vraag waarschijnlijk al. Daarom verwijs ik alleen nog maar door naar een artikel waar je kunt lezen waarom dat zo is.

Meer weten?

Wanneer wat eten?

Groene thee - Werkelijk zo gezond?

Hoe vaak eten per dag?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact