Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Top 7 motivatietips

Wat is jouw doelstelling?

Veel mensen hebben een doelstelling maar raken gedurende de weg naar hun doelstelling hun motivatie kwijt. Voor de ťťn is dit afvallen of aankomen en voor de ander is dit het bereiken van een bepaalde prestatie in een sport. Het maakt niet uit wat het is. In dit artikel geef ik 7 motivatietips die je kunnen helpen bij het volhouden van het bereiken van jouw doel.

7. Zoek een omgeving op die bijdraagt aan je doel

Of in andere woorden: Vermijd omgevingsfactoren die je ervan weerhouden je doel te bereiken. Als je wilt afvallen, zoek mensen op die willen afvallen. Gooi je oude en te grote kleding weg. Wees positief. Als je spiermassa wilt aankomen. Zoek een trainingspartner die net als jij gemotiveerd is om zijn doel te halen. Je omgeving heeft veel invloed op je. Wanneer jouw omgeving ťťn is met jouw doelstelling, dan motiveert dat enorm om door te gaan waarmee je bezig bent. Het helpt je een positieve kijk te behouden naar jouw doelstelling.

6. Heb plezier in wat je doet

Niets is vol te houden wanneer je er geen plezier in hebt. Een baan waar je op maandag al denkt aan vrijdag zal vele malen minder productief zijn dan wanneer je elke dag zin hebt in hetgeen dat je doet. Als afvallen jouw doel is, zoek een sport die je leuk vindt. Neem de moeite om te experimenteren met gezonde voeding. Vind uit wat jij lekker vindt, en wat daardoor vol te houden is. Ik heb zelf ook een aantal keer van sport gewisseld omdat ik minder plezier kreeg in wat ik deed of omdat mijn doelstellingen veranderden. Plezier hebben in wat je doet is enorm belangrijk.

5. Vind een mentor

Zoek een trainingspartner die jouw doel reeds bereikt heeft. Of dit nu de staat van zijn fysiek is of de kwaliteiten in zijn sportprestaties, het maakt niet uit. Niets is zo motiverend dan geholpen worden door de persoon die jouw doelstelling representeert. Mijn trainingspartner en mentor in badminton is bijvoorbeeld mijn trainer. Zijn kwaliteit in de sport is mijn mijlpaal, de stepping stone om mijn uiteindelijke doel te bereiken.

4. Beloon jezelf

Naarmate je dichter in de buurt komt van je doelstelling, weer een stapje dichterbij dan voorheen, beloon jezelf dan. Dit kan in de vorm zijn van nieuwe sportkleding, maar ook iets dan niet gerelateerd is aan je doelstelling. Een uitje met vrienden. Een bioscoopje of een etentje.

3. Gebruik visuele herinneringen

Dit zijn zichtbare dingen waarmee je geconfronteerd wordt met je doel. Het eerste dat ik zie wanneer ik de computer aanzet is een wallpaper van mijn sporthelden. Zij vertenwoordigen mijn doel. Een poster van het fysiek dat jij nastreeft of een spreuk ergens geschreven op een kaart die in de woonkamer staat. Het klinkt misschien raar, maar dit soort visuele herinneringen motiveren echt enorm bij het blijven doorgaan om je doelen te bereiken.

2. Houd je progessie bij

Zoek een forum op waar je met andere mensen kan praten over je progressie. Houd een dagboek bij van je fysieke progressie. Als je doel afvallen is, houd een eetdagboek bij. Als je doel een marathon lopen is, houd je tijden bij van de afstanden die je loopt. Op die manier motiveert je progressie je doel. Op deze maniet word je geconfronteerd met het feit dat je inspanning echt bijdraagt in het dichterbij komen van je doel.

1. Wees realistisch

Een doelstelling waar je vanaf het moment dat je eraan begint al geen vertrouwen in hebt kan nooit motiverend zijn. Zet mijlpalen desnoods. Eerst 10 kg afvallen, daarna de rest. Eerst wil ik de beste worden van mijn eigen sportclub, daarna wil ik provinciaal topper worden. Een doel stellen in de trend als: Ik wil er zo als Arnold Schwarzenegger in zijn topjaren uitzien, of ik wil wereldkampioen worden, is voor de meeste van ons te onrealistisch om waar te zijn. Dat wil niet zeggen dat je er niet aan mag denken. Uiteraard zijn dit uitstekende visuele herinneringen, maar op korte termijn zijn ze verre van realistisch. Zet mijlpalen, tussendoelstellingen die uiteindelijk je hoofddoelstelling realiseren.

Meer weten?

Voeding en hardlopers

Beginnen met hardlopen

Ammoniakgeur tijdens sporten

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact