Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

De beste vetten om mee te braden, koken en bakken

Onverzagdigde vetten zijn erg instabiel om mee te koken. Hoe meer onverzadigd het vet, hoe ongeschikter het is om mee te koken, bakken of braden. Onder extreme warmte (tot een bepaalde temperatuur) kunnen de dubbele bindingen in vetzuren snel overgaan tot een gas waardoor vrij radicalen vrijkomen. Vrije radicalen in het lichaam spelen een grote rol bij onder andere:

- Kanker
- Gewrichtsontstekingen
- Immuunziekten, zoals bv. Multiple Sclerosis(MS), Lupus, Scleroderma
- Alzheimer en Parkinson
- AIDS
- Huidrimpels
- Verouderingsproces

Wegens deze reden zijn de veiligste vetten om in te bakken, koken of braden de meest verzadigde vetten. Vergeet niet: Hoe onverzadigder het vet is, hoe minder geschikt het is onder hoge temperaturen.

De beste vetten om mee te bakken

De beste vetten van hoog naar laag onder hoge temperaturen zijn:

Nr.Product
1Tropische oliŽn(kokosnootolie en palmolie)
2Boter
3Enkelvoudig onverzadigde zonnebloemolie
4Enkelvoudig onverzadigde Saffloerolie (distelolie)
5varkensvet
6Notenolie
7Sesamolie
8Olijfolie

De slechtste vetten om mee te bakken

Nr.Product
1Lijnzaadolie
2Hennepolie
3Normale saffloerolie(distelolie)
4Groene kool
5Normale zonnebloemolie
6Sojabonenolie
7Maisolie


Het is tevens een goed idee om tijdens het braden uien en knoflook te gebruiken. Uien en knoflook zorgen ervoor dat het afbraakproces binnen de olie geminimaliseerd blijft vanwege hun hoge zwavelgehalte. Zwavel gedraagt zich als antioxidant en vecht daarom de vrije radicalen aan tijdens braden.

Wat koken met water betreft, het is minder schadelijk voor de olie dan bakken. Kokend water haalt een temperatuur van 100 graden Celcius, wat niet hoog genoeg is om echt schade te doen aanrichten. Zelfs niet voor de meest gevoelige oliŽn, zoals vlasolie of lijnzaadolie. Deze moeten een temperatuur van minstens 160 graden bereiken voordat het echt schadelijk is.

Bakken is ietswat schadelijker dan koken. De temperatuur van de bodem van het voedsel wordt erg heet. Het bruinen van voedsel wordt voornamelijk veroorzaakt door beschadigde oliŽn, eiwitten of koolhydraten. Daarom is het uitwrijven van boter of tropische oliŽn in de pan altijd belangrijk. Dit voorkomt afbraak van het voedsel, wat weer wel slecht is.
De binnenkant van het voedsel wordt echter niet veel warmer dan 100 graden Celcius. Dat betekent dus dat de meest gevoelige oliŽn eventueel gebruikt kunnen worden om te bakken, omdat alleen de olie in de korst van het voedsel beschadigd is.

Meer weten?

Chocolade - Gezond of ongezond?

Wanneer wat eten?

Voeding en gezonde vetten

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact