Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Beginnen met hardlopen

Veel mensen die beginnen met hardlopen pakken hun afgerachte nikes uit de kast en beginnen te rennen zonder enige voorbereiding. Na dit ťťn of twee keer gedaan te hebben stoppen ze; Het is te zwaar of ze hebben direct last van een blessure.

Een goede start voorkomt dit alles misschien waardoor u verantwoord, en met plezier, uw kilometers kunt hardlopen.

Hoe begin ik met hardlopen?

Het eerste dat u doet voordat u gaat hardlopen is naar een hardloopspeciaalzaak gaan. Hier koopt u in ieder geval goede hardloopschoenen. Waarom een hardloopspeciaalzaak? De intersport heeft toch ook goede schoenen? U zal misschien denken dat de dure schoenen die u bij intersport koopt voor meer dan 100 euro uitstekende hardloopschoenen zijn. Logisch, de verkoopster zegt het, dus dan zal het wel zo zijn. Nee, de verkoopster staat daar om te verkopen. U wilt goede hardloopschoenen zodat u zonder blessures kunt gaan hardlopen. Daarom gaat u naar een hardloopspeciaalzaak. Het personeel in een hardloopspeciaalzaak maakt een filmpje van uw voeten terwijl u een stukje hardloopt en selecteert voor u de op maat aangemeten schoenen. De meeste mensen hebben (lichte) afwijkingen in de stand van hun voeten. Op maat gemeten hardloopschoenen voorkomen dat u enkels of knieŽn overbelast door een voetafwijking. De schoen compenseert dit namelijk.

U kunt rekenen op een 120 tot 130 euro.

Waar ga ik mijn hardloopschoenen kopen?

U koopt u hardloopschoenen in een hardloopspeciaalzaak. Een door mij persoonlijk aan te raden hardloopspeciaalzaak is runners world.
Deze zitten vrijwel in elke grote stad in het land. U vraagt het winkelpersoneel dat u nieuwe hardloopschoenen wilt hebben, en zij zorgen ervoor dat er een voetfilmpje gemaakt wordt en dat u de juiste hardloopschoenen aangewezen krijgt.

Hartslagmeter

Mocht u nog wat geld in uw portemonnee hebben, koop dan een hartslagmeter. Polar is een uitstekend merk. Voor nog geen 100 euro rent u de rest van uw leven verantwoord. Met een hartslagmeter weet u constant wat de intensiteit is van uw hardlopen. Meten is immers weten. U kunt actief uw hardlooptempo aanpassen aan uw schema's. Daarnaast kunt u met uw hartslagmeter weten of u daadwerkelijk aan het bijdragen bent aan uw doelstelling; vetverbranding, conditie, interval.

Voor beginnende hardlopers is dit essentieel. Ervaren lopers weten ongeveer op welke hartslag zij lopen. Toch lopen zij altijd met een hartslagmeter. Het geeft tevens het aantal verbrande kcal op, het geeft intervaltijdstippen aan en het geeft uw gemiddelde hartslag per interval aan.

Een hartslagmeter draagt bij aan doelgericht trainen.

Meer weten?

Ammoniakgeur tijdens sporten

Spiermassa aankomen

Voeding en hardlopers

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact