Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Waarom water drinken?

Het beste dat u gedurende de dag kunt drinken is simpelweg water. Het drinken van water bevat vele voordelen, vooral voor mensen die willen afvallen. Daarnaast is water ook nog eens goedkoop, het is altijd in huis en er is makkelijk aan te komen.

De voordelen van water drinken

1. Water is de bouwstof van de cellen in ons lichaam.

2. Water dient als transportmiddel binnen het vaatstelsel van ons lichaam. Aminozuren, glucose, vetzuren, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen worden via de bloed- en lymfebanen getransporteerd naar weefsels en cellen in ons lichaam. Afvallenstoffen zoals CO2 en ureum worden via dezelfde weg via het bloed langs de nieren, longen verwijderd uit ons lichaam.

3. Water dient als oplosmiddel binnen ons lichaam. De reacties die plaatsvinden in de cellen van ons lichaam kunnen alleen plaatsvinden wanneer de cel in turgor is. Dat betekent dat de cel over voldoende water beschikt. Cellen in turgor zijn stevige cellen.

4. Water circuleert als bestandsdeel van bloed door ons vaatstelsel en regelt daarbij de lichaamstempratuur. Bij een te hoge warmteproductie zoals bij sporten zorgt water voor de afgifte van warmte door verdamping aan ons lichaamsoppervlakte (transpireren) en onze adem te laten plaatsvinden.

5. Water draagt grote bijdrage aan bij de reacties die on ons lichaam plaatsvinden. Denk hierbij aan de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten tot bruikbare bestandsdelen. Hoe beter ons lichaam gehydrateerd is hoe beter ons lichaam kan verteren. Daarom is bij afvallen genoeg water drinken essentieel.

6. Het water in ons lichaam helpt het lichaam te beschermen tegen schokken. De hersenen, ogen en ruggenmerg worden deels beschermd door een beschermende waterlaag. Tevens zorgt vocht/water ervoor dat wrijving in onze ledematen beperkt is en we soepel kunnen bewegen.

Water drinken helpt bij afvallen

Naast de genoemde voordelen in de paragraaf zijn er voor afvallers nog enkele voordelen.

Mocht je altijd gewend zijn veel te eten en heb je besloten om af te vallen, dan zal dit niet meevallen. Dit betekent dat de inname van het aantal calorieŽn omlaag moet. Je maag is nog altijd gewend aan deze grote hoeveelheden eten door zijn inhoud.
Met regelmatig water te drinken kun je de honger onderdrukken waardoor je vanzelf minder gaat eten, en dus ook minder calorieŽn binnenkrijgt.

Daarnaast bevat water geen calorieŽn. Water is de enige vloeistof die geen calorieŽn bevat. Voor elk glas frisdrank of appelsap dat je drinkt klok je zo weer 100 kcal naar binnen. Deze calorieŽn voegen niets tot weinig toe aan voedingsstoffen voor het lichaam. Het zijn lege calorieŽn. Door water te drinken kun je effectiever en efficiŽnter met je calorieinname omgaan.

Meer weten?

Brinta en havermout als ontbijt

Alternatieven voor brood

Eieren en cholesterol, gezond of ongezond?

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact