Nieuwe artikelen

Sjoerd Stienstra

S. Stienstra De oprichter

Tips om af te vallen

Omdat u dit leest is afvallen voor u waarschijnlijk lastig. Er zijn genoeg mensen die net zo veel als u, of nog meer eten, en toch geen grammetje aankomen. Dit heeft allemaal te maken met uw lichaamstype, wat weer bepaald wordt door uw genen (Zie: Wat is mijn lichaamsbouw?).

Hoe val ik af?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel, en ik weet zeker dat u op hetzelfde antwoord zou zijn gekomen. Je valt af door meer calorieŽn te verbranden dan dat je consumeert. Een lichaam bevat diverse opslagplaatsen voor energie (glycogeen); de lever en de spieren zijn de voornaamste. Wanneer deze voorraden laag of leeg zijn, dan zal het lichaam vet verbranden. Hetgeen dat resulteert in een afname van lichaamsgewicht. Worden deze voorraden minder vaak bijgevuld, maar blijft de intensiteit van je dagelijkse activiteiten hetzelfde, dan zal je dus vetreserves aanspreken. Net als voor energie (koolhydraat) heeft het lichaam plaatsen waar het vet kan opslaan; het eerst wordt vet opgeslagen bij de buikstreek, heupen en gezicht, en vervolgens naar de ledematen. Zolang de energieopslagplaatsen in de spieren en lever niet vol zijn, is het onwaarschijnlijk dat vet wordt opgeslagen, mits rekening gehouden wordt met een uitgebalanceerde voeding (Zie: Hoeveel mag ik eten?).

Gezond afvallen

Iedereen kan afvallen. Veel mensen vallen alleen vaak op een ongezonde wijze af. Ze raken ontzettend veel kilo's kwijt in een korte tijd door simpelweg te stoppen met eten, of helemaal geen koolhydraten meer te eten (zie: Wat zijn koolhydraten?). Het lichaam krijgt daardoor niet meer zijn broodnodige voedingsstoffen binnen. Op een gezonde manier afvallen betekent niet minder eten, maar doelgericht eten; selectief, tijdsgebonden en gebalanceerd (Zie: Wat is gebalanceerde voeding?).

Hoe val ik snel af?

Snel afvallen is in de meeste gevallen af te raden.
Wil je toch sneller afvallen, combineer een uitgebalanceerd dieet, of eetgewoonte, met cardio of een andere vorm van sport. Cardio, of cardiovasculaire training helpt het lichaam extra snel calorieŽn te verbranden. Het gevaar hiervan is dat men te snel afvalt, of dat men juist weer extra veel ervoor terug eet.

Meer verbranden betekent meer kunnen eten, en meer en doelgericht eten is meer voedingsstoffen. Met andere woorden: gezond afvallen.

Hier kunt u berekenen wat u verbrandt per sport.

Meer weten?

Zijn light frisdranken slecht voor je?

Waarom diŽten niet werken

Vaak vergeten afvalfeiten

Sport-en-dieet beschikt niet over onrealistische, onhaalbare diëtistenadviezen, maar voorziet u daarentegen van effectieve en efficiënte trainings- en voedingstips die u kunnen helpen bij het bereiken van uw doelen op een doelgerichte manier, zonder daarvoor te hoeven betalen.
Over de Auteur | Contact